top of page
Topp

På Mölndals Trafikskola erbjuder vi utbildningar för B, BE samt B96 körkort. Vi erbjuder Risk 1 på svenska och engelska och håller också regelbundna Handledare/Introduktionskurser för er som vill köra privat.

B-körkort

Det första steget mot ett körkort är att ansöka om körkortstillstånd på Transportstyrelsen, till det behöver du göra ett syntest, hos en optiker eller hos oss på vårt kontor. Läs mer här om hur du ansöker.

Hos oss bokar/avbokar du dina lektioner via Elevcentralen, du får inloggning till sidan efter Inskrivning hos oss. Teori studeras i böcker och online via ett tillägg i Elevcentralen, tillägget ger dig tillgång till teori, instuderingsfrågor, övningar, bilder och filmer. Hur många lektioner som krävs är svårt att säga, vi brukar köra en första lektion för att bättre kunna ge råd i viket paket som passar dig.

Riskutbildningar

Innan man gör sitt teoriprov behöver man godkänd Riskutbildning, den delas upp i Risk 1 och Risk 2.

Risk 1 är en teoretisk utbildning där du lär dig om riskbeteenden i trafiken, som alkohol, droger och trötthet.

Risk 2 är halkkörningen, där du testar att köra på olika väglag och väderförhållanden. Halkkörning genom oss är endast möjligt för inskrivna elever, kör du privat kontaktar du Stora Holm och bokar tid genom dom. Observera att det inte spelar någon roll i vilken ordning du gör Riskutbildningarna, men båda delarna behöver vara godkända INNAN teoriprovet.

Handledare/Introutbildning

Du som ska övningsköra privat måste ha en godkänd handledare som har uppsikt över din körning. Om man ska övningsköra privat för personbil eller lätt lastbil behöver både eleven och handledaren först gå en introduktionsutbildning. Efter kurs hos oss registrerar vi din utbildning och ni kan snart börja övningsköra.

Handledarutbildningen är giltig i 5 år och du kan vara handledare åt flera elever, se bara till att du är registrerad handledare för varje elev!

Här kan du ansöka och läsa mer om att vara handledare och övningsköra privat.

BE

BE körkort ger dig mer möjligheter, eftersom du får dra upp till 7 ton med bil och släp.

Det första du behöver göra är att gå in på  www.transportstyrelsen.se och ansöka om körkortstillstånd. Detta kan ta flera veckor, så var ute i god tid. Till den ansökan behöver du göra ett syntest, vilket vi kan hjälpa till med hos oss mot en kostnad av 150 kr, vi rapporterar in resultatet till Transportstyrelsen.

Du som tar BE behöver oftast ta två dubbel-lektioner à 1 timme och 50 minuter, då det kräver mer förberedelser inför körprovet. I vissa fall kan du behöva fler, det beror på dina förkunskaper.

Kostnad: 1 Körlektion á 55 min   1000 kr
Lån av bil och släp på körprov   2300 kr
I lån av bil och släp åker vi med dig ut till provet, det tar ett par timmar totalt.

 

Avgifter till Trafikverket tillkommer. Vi hyr endast ut bil och släp till de som väljer att boka körprov via trafikskolan.
Du behöver göra ett teoriprov på Trafikverket innan du kan boka körprov. För att läsa till det har vi en BE bok, 330 kr, och internettester 790 kr.


Så här går provet till:
Efter godkänt teoriprov kan körprov bokas.
Vid körprovet ska du först göra hel säkerhetskontroll av bil och släp, manöverprov på parkering, körning i trafik i ca 40 minuter, där du får visa manövrering både bakåt och framåt. På och avkoppling av släpet ingår också.

 

 

B96

Utökad B-behörighet är en variant av det vanliga B-körkortet. Skillnaden ligger i att du med utökad B kan dra tyngre fordonskombinationer än med ett vanligt B-körkort.

Körprovet för utökad B (B96) består av

  • säkerhetskontroll

  • körning i och utanför tätort

  • Säkerhetskontroll

 

Körprovet börjar med att du får genomföra en säkerhetskontroll där sammankoppling av bil och släp ingår. När provet inleds ska bilen och släpet stå sida vid sida, och inte i led.
 

Du ska kontrollera, värdera och motivera att fordonskombinationen kan framföras på ett trafiksäkert, lagligt och miljöanpassat sätt. Om du upptäcker brister, ska du kunna föreslå åtgärder. Du ska självständigt kontrollera de olika funktionerna. Om det är någon del av kontrollen som inte är möjlig att göra själv, ber du förarprövaren om hjälp.
 

Om du använder en checklista för säkerhetskontrollen får den inte innehålla instruktioner för hur kontrollen ska genomföras. 

Riskutbildning
Handledareutbildning
BE
B96
bottom of page